РЕФОРМУВАННЯ МИТНОГО НАПРЯМУ ДФС: У ПОШУКУ ДОМІНАНТ - Нагорічна , О.С. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Виявлення проблемних домінантних питань реформування митного напряму в Україні. Методика дослідження. В процесі дослідження використані наступні методи: наукового пізнання: опису та аналізу – для ґрунтовного вивчення результатів реорганізацій у податковій та митній службах України; графічний – для наочного відображення етапів підготовки Стратегічного плану ВМО на трирічний період; абстрактно- логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Встановлено, що концепцією з реформування митного напряму передбачається подальша інтеграція митного та податкового напрямів у структурі ДФС України, що зумовлює необхідність внесення змін у Митний кодекс України та інші взаємопов’язані нормативно-правові акти, якими унормовується діяльність митниць як юридичних осіб. Запропоновано КМУ та ВР приймати на розгляд від суб’єктів законодавчої ініціативи лише ті пропозиції щодо нових нормативно-правових актів та змін у чинні законодавчі акти, які міститимуть необхідний комплект проектів підзаконних актів. Охарактеризовано проблеми існуючої системи ДФС України. Розглянуто порядок розробки Стратегічного плану ВМО на трирічний період. Доведено, що в першу чергу, з метою оптимізації діяльності митниць, слід займатись належною автоматизацією окремих процедур, а не скорочувати чисельність персоналу. Висвітлено доцільність створення та функціонування Наглядової ради з реформування ДФС. Наукова новизна. Сформовано та детально обґрунтовано домінанти реформування митного напряму в Україні, зокрема запропоновано: 1) чітко визначити місце митної служби у системі органів державної влади з огляду на першочергове завдання забезпечення митної безпеки як складової національної безпеки; 2) визначити та нормативно закріпити завдання та повноваження митної служби з урахуванням рекомендацій та напрацювань Всесвітньої митної організації; 3) удосконалити порядок взаємодії з правоохоронними органами та визначити межі відповідальності; 4) провести повний об’єктивний аудит митної складової ДФС з метою визначення потреб у кадрових, матеріально-технічних та інших ресурсах; 5) 100 % фінансове забезпечення необхідних витрат митної служби; 6) посилити відповідальність працівників за корупційні дії з одночасним підвищенням заробітної плати; 7) запровадити мораторій на внесення змін у ключові питання діяльності митної служби протягом 5 років. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані при визначенні подальших напрямів реформування ДФС України.