КЛАСИФІКАЦІЯ НАПРЯМІВ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ПЕРЕМІЩЕННЮ ТОВАРІВ І ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ - Хома, В.О. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – дослідження, відмежування та класифікація напрямів удосконалення системи протидії митним правопорушенням, а також встановлення співвідношення між ними та чинниками впливу на цю систему. Методика дослідження. Дослідження базується на використанні загальнонаукових та специфічних методів наукових досліджень. При цьому автор опирається на фундаментальні теоретико-методологічні положення, розроблені вітчизняною та зарубіжною юридичною та економічною науками. Зокрема, відповідно до вимог діалектичного методу, удосконалення системи протидії митним правопорушенням розглядається як динамічний процес, результати розвитку якого залежать від комплексного впливу суспільно значимих чинників. Використання причино-наслідкового методу дозволило зробити висновок про наявність політичного, економічного, соціального, ідеологічного, культурно-етичного, духовного, правового та організаційно-технічного напрямків удосконалення вказаної системи. Застосування порівняльного методу з використанням статистичних даних дозволило зробити висновок про взаємозалежність між впливом у різних напрямках (зокрема, ідеологічному, культурно-етичному, духовному) на систему запобігання та протидії митним правопорушенням та рівнем правопорушень у різні часові періоди. Графічний метод використано для наочного відображення результатів дослідження. Результати. Досліджено основні чинники впливу на рівень протидії митним правопорушенням. Розглянуто систему запобігання та протидії митним правопорушенням як елемент правової системи держави та встановленого режиму законності. Визначено основні напрямки удосконалення системи запобігання та протидії митним правопорушенням. Встановлено, що удосконалення вказаної системи може та повинно здійснюватись у політичному, економічному, соціальному, ідеологічному, культурно-етичному, духовному, правовому та організаційно-технічному напрямках. Наголошено на необхідності здійснення заходів у кожному з визначених напрямків, тому що лише комплексний збалансований та взаємоузгоджений підхід до удосконалення системи протидії митним правопорушенням призведе до бажаного результату зменшення рівня таких правопорушень. На основі порівняльного аналізу статистичних даних та інших чинників, зроблено висновок про те, що позитивні прояви правової свідомості громадян, мотивація поступати доброчесно, відповідно до європейських стандартів, дали найвищий позитивний результат у протидії митним правопорушенням. Звернено увагу, що ігнорування чи формальний підхід до заходів, хоча б в одному з напрямків, зведе на мінімуму результати роботи у інших напрямках. Наукова новизна. Проведено авторську класифікацію основних напрямків удосконалення системи протидії митним правопорушенням. Доведено необхідність комплексного підходу до процесу удосконалення вказаної системи. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані під час складання державних програм, планів, системи заходів протидії митним правопорушенням. Чітка класифікація основних напрямків дає можливість застосувати ефективні заходи підвищення рівня законності під час здійснення державної митної справи.