ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНИЙ БАЗИС ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ: КРІЗЬ ПРИЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Лупак, Р.Л. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Наукове обґрунтування теоретико-методичного базису державної політики імпортозаміщення крізь призму забезпечення економічної безпеки держави. Методика дослідження. Для досягнення встановленої мети використано спеціальні і традиційні методи дослідження економічних систем: для узагальнення сутнісних характеристик та теоретичних основ державної політики імпортозаміщення – аналізу, синтезу та порівняння; для ідентифікації імпортозаміщення як інструменту забезпечення економічної безпеки держави – системного та порівняльного аналізу. Результати. Встановлено, що у науковій літературі поняття «імпортозаміщення» розглядається за різними підходами. Доведено, що на сьогодні багато науковців дотримуються управлінського підходу і визначають головну роль державним протекціоністським заходам у реалізації політики імпортозаміщення. Обґрунтовано взаємообумовленість імпортозаміщення, внутрішнього ринку та економічної безпеки як об’єктів державної політики економічного зростання. Зроблено припущення, що імпортозаміщення не потрібно розглядати як тактичний інструмент держави у зменшенні зовнішньої залежності, а відтак і період його ефективного використання для економіки та її безпеки залежить від багатьох чинників. При цьому імпортозаміщення варто обґрунтовувати як процес, що дозволяє з’ясувати його концептуальні характеристики при розробці та реалізації відповідних державних програм. Це особливо важливо, коли такі програми поєднують вирішення завдань щодо економічного зростання та забезпечення економічної безпеки держави. Наукова новизна. Набули подальшого розвитку наукові напрацювання щодо побудови теоретико- методичного апарату державної політики імпортозаміщення, який враховує аспекти забезпечення економічної безпеки держави. Практична значущість. Визначений теоретико-методичний базис дозволить сформувати загальноприйняту термінологію в державній політиці імпортозаміщення та вияснити їх концептуальний зміст при забезпеченні економічної безпеки держави.