ПРОЦЕСИ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В ЗБАЛАНСУВАННІ ГЛОБАЛЬНОГО МИТНОГО ПРОСТОРУ - Войцещук, А.Д. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – оцінити сучасні тенденції економічної інтеграції в процесі лібералізації міжнародної торгівлі та обґрунтувати їх роль у збалансуванні глобального митного простору. Методика дослідження. Методологія та методика дослідження базуються на діалектичному та системному підходах. В процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема, теоретичного узагальнення – при обґрунтуванні важливості процесів економічної інтеграції для розвитку міжнародної торгівлі та її лібералізації; метод – порівняння та групування – при проведенні оцінки регіональних інтеграційних процесів та з’ясуванні їхньої ролі у вирішенні питань регулювання міжнародної торгівлі; історико- логічний, методи аналізу та синтезу, графічний та табличний методи – при формулюванні проблем економічної інтеграції країн, що перешкоджають збалансуванню митного простору. Інформаційну базу дослідження становлять дані Світової організації торгівлі та ЮНКТАД. Результати. Аргументовано важливість процесів економічної інтеграції для розвитку міжнародної торгівлі та її лібералізації. З’ясовано, що глобальний митний простір є неоднорідним, бо існують відмінності між країнами у ставках мита, рівнях узгодження митних тарифів. Проведено оцінку регіональних інтеграційних процесів та з’ясовано їхню роль у вирішенні питань регулювання міжнародної торгівлі. Проаналізовано організаційні форми міжнародної економічної інтеграції. Встановлено, що країни активно використовують РТУ у своїй практиці. Обґрунтовано взаємозв’язок процесів економічної інтеграції та збалансування митного простору. Сформульовано проблеми економічної інтеграції країн, що перешкоджають збалансуванню митного простору. Наукова новизна полягає у системному підході до оцінки впливів процесів економічної інтеграції (глобальної та регіональної) на збалансування митного простору та обґрунтуванні суперечностей, які виникають для країн. Практична значущість полягає у тому, що отримані автором результати слугуватимуть підґрунтям для оцінки країнами переваг та викликів від процесів економічної інтеграції, що сприятиме збалансуванню як їхніх інтересів, так і самого митного простору.