ГАРМОНІЗАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ЧИННИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ УКРАЇНИ НА ЗОВНІШНІХ РИНКАХ - Пижик , О.А. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – обґрунтування теоретико-концептуальних підходів до системи технічного регулювання в ЄС та розробка практичних рекомендацій щодо її використання у вітчизняній практиці для підвищення конкурентоспроможності України. Методика дослідження. У процесі дослідження використані наступні методи: абстрактно-логічний, системного аналізу, теоретичного узагальнення, синтезу та порівняння – при обґрунтуванні доцільності запровадження європейської моделі технічного регулювання, яка визнана однієї із найефективніших у світовій практиці; графічний метод – для наочного зображення матеріалу та табличний. Діалектичний метод пізнання забезпечив комплексний підхід до розкриття поставленої проблеми. Інформаційною базою дослідження були законодавчі та нормативні документи України, праці вітчизняних та зарубіжних науковців. Результати. Обґрунтовано важливість запровадження європейської моделі технічного регулювання, яка визнана однієї із найефективніших у світовій практиці. Проаналізовано напрямки впливу технічної гармонізації на економічний розвиток країн та її конкурентоспроможність. Визначено особливості формування системи технічного регулювання в Україні, яка пройшла складні інституційні етапи та потребує подальшого удосконалення. Аргументовано доцільність використання досвіду ЄС для України у сфері технічного регулювання з врахуванням стану зовнішньої торгівлі, адже країни-члени ЄС залишаються важливим стратегічним партнером нашої країни. Сформовано заходи для забезпечення реалізації нової стратегії технічного регулювання в Україні з урахуванням вже прийнятої Стратегії розвитку системи технічного регулювання на період до 2020 року. Наукова новизна. Використано системний підхід до розкриття гармонізації європейської системи технічного регулювання та визначення перспектив її подальшого реформування в Україні з метою підвищення конкурентоспроможності на світових ринках. Практична значущість полягає у тому, що окремі пропозиції можуть бути використані на практиці при розробленні та удосконаленні заходів реалізації стратегії технічного регулювання в Україні, яка побудована на європейській моделі.