НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Гевко, Р.Б.; Дзядикевич, Ю.В.; Градовий , В.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Визначення напрямів підвищення ефективності роботи аграрних і переробних підприємств шляхом впровадження на них енергозберігаючих заходів та енергоефективних технологій. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи дослідження, а саме: абстрактно-логічний і дедуктивний – при окреслені основних чинників, які впливають на процес підвищення ефективності роботи агропідприємств; метод узагальнення – при здійсненні процесу узагальнення наукових джерел, присвячених проблемі підвищення ефективності сільськогосподарських підприємств, досліджено можливість впровадження інновацій, які спрямовані на розробку, створення нових видів технологій і нових організаційних форм виробництва. Результати. Обґрунтовані напрямки ефективного використання сонячної та вітрової енергії для забезпечення виробничих процесів агропідприємств електричною енергією. Визначено ефективність використання різних типів фотоелектричних перетворювачів. Проведена економічна оцінка виробництва та застосування біодизеля, біоетанолу, біогазу, а також енергії біомаси. Наведено технологічні процеси газифікації біомаси та спалювання біомаси, а також ефективного використання сільськогосподарських і побутових відходів. Наукова новизна. Доведено необхідність застосування у виробничих процесах аграрних і переробних підприємств поновлюваних джерел енергії, зокрема сонячної та вітрової енергії, високоенергетичного, екологічно чистого і дешевого біопалива та енергії біомаси, що сприятиме стабільному та гарантованому підвищенню ефективності функціонування агропідприємств. Практична значущість. Впровадження у виробничі процеси запропонованих технічних підходів щодо високоенергетичних і екологічно чистих джерел енергії сприятиме підвищенню рентабельності роботи підприємств аграрної сфери.