УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МАРКЕТИНГУ ЯК СКЛАДОВОЇ ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Петришин , Л.П. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – розробка шляхів удосконалення системи маркетингу як складової внутрішнього середовища сільськогосподарських підприємств. Методика дослідження. Дослідження базується на використанні загальнонаукових та специфічних методів наукових досліджень. При цьому автор опирається на фундаментальні теоретико-методологічні положення, розроблені вітчизняною та зарубіжною економічною наукою. Зокрема, відповідно до вимог діалектичного методу розвиток системи маркетингу розглядається як один з чинників взаємодії внутрішнього та зовнішнього середовища розвитку сільськогосподарських підприємств. Використання загальнонаукового методу моделювання дозволило розробити основні вимоги до формування маркетингових стратегій на підприємствах. В результаті використання системного аналізу виділено основні чинники ефективного маркетингу. Графічний метод використано для наочного відображення результатів дослідження. Результати. Визначено основні чинники та інструменти налагодження ефективної системи маркетингу в сільськогосподарських підприємствах. Наголошується на особливому значенні такого чинника, як наявність достовірної інформації про ринкову кон’юнктуру на агропродовольчому ринку (співвідношення попиту й пропозиції, рівень і динаміку цін, економічну поведінку конкурентів тощо). Вказується, що інформація, отримана з зовнішнього середовища у процесі аналізу й оцінки керівниками та персоналом підприємств, перетворюється у складову внутрішнього середовища. Саме завдяки такій трансформації вона виділяється як чинник ефективного маркетингу в сільськогосподарських підприємствах. Маркетингове стратегічне та поточне планування визначено важливою ланкою управління сільськогосподарським підприємством. Розроблено модель удосконалення управління маркетингом, в якій процес удосконалення управління дозволяє органічно поєднати між собою, гармонізувати його внутрішнє і зовнішнє середовище. При цьому удосконалюється місія підприємства та система внутрішнього обліку та контролю. Акцентується увага на необхідності підвищення ефективності функціонування спеціалізованих відділів маркетингу. Наукова новизна. Проведено авторську класифікацію основних чинників та інструментів ефективного маркетингу та основних елементів моделі удосконалення управління маркетингом в системі управління сільськогосподарським підприємством. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані в середніх та малих за розмірами сільськогосподарських підприємствах. Чітка класифікація основних чинників та інструментів ефективного маркетингу є одним з елементів підвищення ефективності виробництва та рівня їхньої конкурентоспроможності