СТРАТЕГІЧНЕ ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КОМПАНІЙ В УМОВАХ ЕКОНОМІКИ, ЗАСНОВАНОЇ НА ЗНАННЯХ - Островська, Г.Й. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - розроблення науково-обґрунтованих методичних положень і практичних рекомендацій щодо організації ефективного стратегічного фінансового планування діяльності вітчизняних компаній умовах економіки, заснованої на знаннях. Методика дослідження. Методичний апарат дослідження склали: метод діалектичного пізнання (при дослідженні особливостей фінансового планування як інструменту корпоративного фінансового менеджменту); методи теоретичного узагальнення і системного аналізу(для систематизації підходів до фінансового планування); методи економіко-статистичного аналізу (при аналізі ефективності стратегічного фінансового планування компаній). Результати. Систематизовано наукові підходи щодо сутності фінансового планування та запропоновано власне узагальнене визначення вказаної дефініції. Обґрунтовано сучасні інструменти як підґрунтя для розроблення стратегічного фінансового плану. Сформульовано авторське бачення структури стратегічного фінансового плану на основі інтеграції концепцій збалансованої системи показників та економічної доданої вартості з метою забезпечення стійкого розвитку компанії в умовах становлення економіки, заснованої на знаннях. Наукова новизна. Удосконалено науково-методичні положення формування аналітичної бази фінансового планування на основі збалансованої системи показників, що, на відміну від існуючих, дають змогу інтегрувати стратегічний фінансовий план і процес його розроблення в загальний стратегічний процес у компанії та перетворює його на ефективний інструмент вартісноорієнтованого управління. Практична значущість. Отримані результати дослідження щодо використання науково-методичних положень, а також практичних рекомендацій щодо впровадження інтегрованої системи фінансового планування дадуть змогу більш ефективно використовувати ресурс організацій, що навчаються, заощаджувати кошти та ефективніше провадити політику ціноутворення та мотивації персоналу.