АНАЛІЗ СТАНУ РИНКУ ПРАЦІ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЙОГО РОЗВИТКУ - Кузьменко, А.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Аналіз поняття “ринок праці”, встановлення основних тенденцій розвитку робочої сили на сучасному ринку праці України, виявлення основних проблем в розвитку ринку праці і пошук шляхів їх подолання. Методика дослідження. В процесі дослідження використано систему методів і методичних підходів. Зокрема, застосовано: монографічний метод – при визначенні проблемних теоретико-методичних і практичних аспектів розвитку ринку праці в Україні; експертно-аналітичний метод – при оцінці стану ринку праці по галузях економіки; метод економічного прогнозування – при обґрунтуванні пропозицій щодо активізації розвитку ринку праці в Україні. Результати. Розглянуто основні проблеми розвитку ринку праці в Україні та запропоновано шляхи щодо їх подолання. Розкрито та проаналізовано поняття «ринок праці», визначено основні тенденції розвитку робочої сили на сучасному ринку праці в Україні. Обґрунтовано конкретні заходи щодо розвитку ринку праці, які повинні бути гнучкими та мати економічний та соціальний ефект. Наукова новизна. Обґрунтовано пропозиції щодо відокремлення основних проблем розвитку ринку праці в Україні та сформовано пріоритетні напрямки його реформування. Практична значущість. Найпроблемнішими інститутами, які могли б дієвіше впливати на ефективність функціонування ринку праці в Україні, є місцеві держадміністрації, органи соціального партнерства, федерації роботодавців та професійних спілок, вищі та середні навчальні заклади, кадрові агенції, служби посередництва і примирення. Основними заходами щодо активізації розвитку ринку праці в Україні мають стати: систематизація показників оцінювання його ефективності; залучення до оцінки як вітчизняних, так і зарубіжних фахівців; постійне виявлення слабких місць в інституційному забезпеченні функціонування ринку праці; вдосконалення його інфраструктури. Отримані результати дослідження сприятимуть активізації розвитку ринку праці в Україні і успішності подальшого подолання кризових явищ.