ЕВОЛЮЦІЙНІ АСПЕКТИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ МИТНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ - Нагорічна , О.С. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Дослідження еволюційних аспектів становлення та розвитку митної політики в Україні Методика дослідження. Теоретичною та інформаційною основою дослідження стали праці провідних вчених у галузі митної справи, а також нормативно-правові акти, що стосуються формування митної політики. В процесі дослідження використано такі методи, як: діалектичний і монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); аналізу і синтезу (при вивченні нормативно-правових документів з теми дослідження); табличний і графічний (при наочному представленні отриманих результатів); абстрактно-логічний та узагальнення (при формулюванні висновків та пропозицій). Результати. Розглянуто основні еволюційні етапи становлення митної політики в Україні. За результатами аналізу поняття митної політики, функціоналу структурних підрозділів ДФС, а також міжнародних документів митного спрямування виокремлено й охарактеризовано такі функції митної політики, як: захисна, управлінська, прогностична, нормативна, регулятивна та інтегруюча. Обґрунтовано принципи формування та реалізації митної політики, а саме: законності, професіоналізму, цілісності та системності, співпраці (взаємодії), лідерства, прозорості, чесності, передбачуваності, соціальної відповідальності, відповідальності. Сформовано авторське бачення механізму формування та реалізації митної політики. Наукова новизна. Дістало подальшого розвитку обґрунтування еволюційних засад становлення і розвитку митної політики в Україні, що дало змогу сформувати основні принципи та механізм її формування та реалізації. Практична значущість. Результати проведеного дослідження можуть слугувати підґрунтям подальших наукових розвідок стосовно еволюції митної політики в Україні та вибору векторів її трансформації в умовах інституційних змін..