РИЗИКИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Шевчук, Л.Т.; Федоришина, Л.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Дослідження ризиків збереження дитячого населення України. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження було застосовано загальнонаукові методи та прийоми: монографічний – для вивчення літературних джерел із теми дослідження; формальної логіки – для аналізу, узагальнення і систематизації матеріалу; табличний та графічний - для наочного відображення отриманих даних; абстрактно-логічний – при обґрунтуванні теоретичних узагальнень і висновків. Результати. Досліджено ризики збереження дитячого населення в розрізі двох груп. До першої групи ризиків збереження дитячого населення України віднесено деформаційні особливості механізму відтворення населення України, а до другої - ризики, пов’язані із формуванням здоров’я дитячого населення. В контексті досліджуваної проблеми подано динаміку вікової структури населення України, кількості живонароджених та природного приросту у 1990-2016 рр., темпів зростання рівня захворюваності дітей віком 0-17 років за класами хвороб. Наукова новизна. Подальшого розвитку отримала аналітична оцінка ризиків збереження здоров’я дитячого населення України за двома групами – пов’язані із деформаційними особливостями механізму відтворення населення України в цілому та пов’язані із формуванням здоров’я саме дитячого населення. Практична значущість. Окремі положення наукового дослідження можуть бути використані в навчальному процесі та при написанні наукових робіт, а також при формуванні державної та регіональних програм збереження дитячого населення України.