ЛЮДСЬКИЙ РОЗВИТОК ЯК АКТУАЛЬНИЙ ВИМІР ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОСТОРОВОЇ МОБІЛЬНОСТІ НАСЕЛЕННЯ - Біль, М.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Обґрунтування актуальності та практичної значущості вивчення просторової мобільності населення у вимірі людського розвитку. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися наступні методи: діалектичний, абстрактно-логічний (пізнання сутності людського розвитку, його відмінностей від понять рівня і якості життя, сталого розвитку тощо); системного узагальнення (визначення особливостей формування просторової мобільності у різних вимірах, у тому числі людського розвитку); табличний (для візуального представлення результатів дослідження). Результати. Визначено, що людський розвиток є актуальним вимірником дослідження різних явищ і процесів, зокрема просторової мобільності населення. Досліджено підходи різних авторів до розгляду сутності людського розвитку, розкрито сфери його оцінювання (індикатори і детермінанти). З’ясовано відмінності між поняттями рівня і якості життя, добробуту, щастя, розвитку людських ресурсів, людського і сталого розвитку. Розкрито особливості дослідження формування просторової мобільності населення через призму різних вимірників розвитку суспільства та обґрунтовано актуальність її розгляду саме в контексті людського розвитку. Наукова новизна полягає у комплексному обґрунтуванні особливостей формування просторової мобільності населення у різних вимірниках суспільного розвитку, зокрема людського. Обґрунтовано процес людського розвитку, який передбачає неперервний процес зростання можливостей людини, обираючи які, вона може задовольняти свої фізичні і духовні потреби. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприяють використанню обґрунтованого підходу до удосконалення та поширення методології людського розвитку у взаємозв’язку з дослідженнями процесів просторової мобільності населення.