УДОСКОНАЛЕНА ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНА РЕСУРСООЩАДНА ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ВИСОКОЯКІСНОГО ТЮТЮНУ ТА ЇЇ ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ - Бялковська, Г.Д.; Пащенко, В.І. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Вдосконалення розробленої екологічно безпечної ресурсоощадної технології вирощування високоякісного тютюну та її економічна оцінка. Методика дослідження. У роботі використовувались загальнонаукові методи: бібліографічний (вивчення і опрацювання наукових праць, що стосуються технології вирощування тютюну); агрономічний – для вивчення норм внесення піддослідних препаратів; економічний метод – при обробці результатів наукових досліджень за 2014–2015 рр.; метод порівняльного аналізу – для оцінки економічної ефективності різних технологій вирощування тютюну. Результати. Вдосконалено екологічно безпечну ресурсоощадну технологію вирощування високоякісного тютюну та проведено її повну економічну оцінку. Розроблено рекомендації по застосуванню стимулятора росту Мегафол, протизлакового гербіциду Фюзілад Форте, інсектициду Конфідор Максі як ефективних засобів підвищення врожайності та якості тютюнової сировини нових сортів української селекції в умовах Придністров’я України. Їх використання значно підвищує рівень рентабельності процесу вирощування тютюнової сировини за рахунок підвищення стійкості рослин до несприятливих факторів навколишнього середовища, значного зниження витрат на боротьбу із забур’яненістю тютюнових плантацій, збільшення врожайності та покращення технологічної якості тютюнової сировини. Обґрунтовано екологічно безпечну ресурсозберігаючу технологію захисту тютюну від шкідливих організмів за умов регулювання їх розвитку і чисельності: з впровадженням у виробництво стійких і комплексно стійких сортів тютюну української селекції скорочено кількість хімічних обробок в полі з трьох до однієї з подальшим переходом на безпестицидну технологію вирощування та захисту тютюну. Наукова новизна. Розроблено рекомендації по застосуванню стимулятора росту Мегафол, протизлакового гербіциду Фюзілад Форте, інсектициду Конфідор Максі як ефективних засобів підвищення врожайності та якості тютюнової сировини нових сортів української селекції в умовах Придністров’я України. Проведено економічне обґрунтування нових елементів технології. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприятимуть підвищенню результативних та економічних показників тютюнництва. Їх можна використовувати в сільськогосподарських підприємствах Придністров’я України всіх організаційно-правових форм, що займаються вирощуванням тютюну.