ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ОПЕРАЦІЙ З РЕІМБУРСАЦІЇ ЗА УРЯДОВОЮ ПРОГРАМОЮ «ДОСТУПНІ ЛІКИ» - Левченко, Н.М.; Шаров, О.А. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Вивчення організаційно-методологічних аспектів обліку операцій по відшкодуванню вартості лікарських засобів (реімбурсації) за урядовою програмою «Доступні ліки» та розробка практичних рекомендацій щодо їх удосконалення. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: метод теоретичного узагальнення та порівняння став підґрунтям вивчення організаційно- методологічних аспектів обліку операцій з реімбурсації за урядовою програмою «Доступні ліки»; логічний метод, методи індукції і дедукції; групування та узагальнення виступили основою при розгляді понять «цільове фінансування», «цільові надходження» та «бюджетне відшкодування»; графічний метод використано при побудові схеми механізму відшкодування вартості лікарських засобів за програмою «Доступні ліки»; монографічний метод використано при викладенні результатів дослідження. Результати. Розкрито особливість дії механізму відшкодування вартості лікарських засобів (реімбурсації) за урядовою програмою «Доступні ліки», за якою передбачено нове цінове регулювання на препарати для лікування 3-х категорій захворювань (серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу та бронхіальна астма). Розглянуто порядок надання субвенцій з державного бюджету на відшкодування вартості лікарських засобів. Наукова новизна. Запропоновано практичні рекомендації з удосконалення організаційно-методологічних аспектів обліку операцій з відшкодування вартості лікарських засобів за урядовою програмою «Доступні ліки», реалізація яких на практиці дозволить у найближчій перспективі забезпечити соціально-економічну ефективність механізму реімбурсації на рівні показників європейських країн. Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі пропозицій та методичних рекомендацій можуть бути використані аптечними закладами, які працюють за урядовою програмою «Доступні ліки».