БЮДЖЕТУВАННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТ СТРАТЕГІЧНОГО ОБЛІКУ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВА - Очеретько, Л.М.; Кравченко, З.С. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розширення інструментарію стратегічного обліку грошових потоків підприємства, що дозволить отримувати інформацію про вплив гіпотетичної реалізації обраної стратегії на грошові потоки в межах бізнес- процесів та дасть змогу керівництву приймати обґрунтовані рішення щодо стратегічного управління грошовими коштами підприємства в мінливих умовах господарювання. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальні та спеціальні методи дослідження, зокрема: теоретичного узагальнення, який став підгрунтям розробки заходів удосконалення організації грошових потоків; логічний і графічний методи, які виступили основою при розробці форми внутрішньої звітності – Відомості руху грошових коштів та Звіту про чистий грошовий потік за видами діяльності; монографічний, який використано при викладенні результатів дослідження. Результати. Обгрунтовано потребу у впровадженні на підприємстві бюджетування як різновиду інструментарію стратегічного обліку грошових потоків підприємства. Доведено доцільність ведення на підприємстві нових форм внутрішньої звітності – Відомості руху грошових коштів та Звіту про чистий грошовий потік за видами діяльності. Наукова новизна. Розробка практичних рекомендацій щодо впровадження на підприємстві касового бюджету, в основу якого покладено складання кошторису грошових надходжень і виплат, які зручно можна групувати за різними видами діяльності, що дозволить поліпшити облік руху грошових коштів та покращити контроль за грошовими потоками підприємства. Практична значущість. Подані пропозиції щодо удосконалення організації стратегічного обліку грошових потоків можуть бути використані суб’єктами господарювання для поліпшення обліку руху грошових коштів, забезпечення належного контролю грошових потоків та прийняття обґрунтованих управлінських рішень.