ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ В ЧАСТИНІ СОЦІАЛЬНОГО ПАКЕТУ В СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНО- ОРІЄНТОВАНОГО ОБЛІКУ ПІДПРИЄМСТВА - Панченко, О.М.; Оденець, А.П. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розробка науково-обґрунтованих пропозицій щодо формування облікової політики у частині соціального пакету в системі соціально-орієнтованого обліку підприємства. Методика дослідження. У процесі дослідження застосовувалися як загальнонаукові, так і специфічні методи пізнання: методи логічного аналізу, синтезу, індукції і дедукції (при уточненні складу елементів облікової політики підприємства у частині соціального пакету); метод системного вивчення господарських процесів (при розробці практичних рекомендацій щодо формування облікової політики у частині соціального пакету); абстрактно-логічний метод (при узагальненні теоретичних положень, встановленні причинно-наслідкових зв’язків і формуванні висновків та пропозицій). Результати. Встановлено, що облікова політика у частині соціального пакету є складовою загальної системи стратегічного управління соціально-орієнтованої діяльності підприємства. Обґрунтовано доцільність формування облікової політики в частині соціального пакету при організації соціально-орієнтованого обліку. Визначено, що об’єктом облікової політики у частині соціального пакету є витрати на виплати працівникам у грошовій та негрошовій формі та джерела для здійснення цих виплат. Встановлено класифікаційні ознаки для визначення переліку та складу виплат соціального пакету в обліку. Обґрунтовано пропозиції для формування облікової політики підприємства у частині організації обліку соціального пакету. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні пропозицій для формування облікової політики підприємства у частині організації обліку соціального пакету, зокрема методичних та організаційно-управлінських елементів формування облікової політики. Практична значущість. Основні положення дослідження у формі практичних рекомендацій можуть бути використані суб’єктами господарювання для удосконалення підходів до формування облікової політики у частині організації обліку виплат працівникам у складі соціального пакету з метою підвищення ефективності соціально- відповідальної діяльності.