ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ТРАКТУВАННЯ «ГОСПОДАРСЬКИЙ МЕХАНІЗМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА» - Ібатуллін , М.І. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розробка теоретичних та методологічних положень щодо трактування категорій «господарський механізм». Методика дослідження. Для вирішення поставлених у роботі завдань застосовано діалектичний метод наукового пізнання, аналізу і синтезу, системного узагальнення – при дослідженні господарського механізму і функціонування його окремих елементів в системі сільськогосподарського виробництва. Результати. Доведено, зміст досліджуваного механізму визначається цільовим призначенням, взаємодією та функціями його складових. Для кожного з елементів організаційно-економічного механізму характерні особливості та відносна самостійність, але результат їхньої взаємодії передбачає виконання єдиних завдань. На основі узагальнення основних теоретичних підходів до визначення організаційно-економічного механізму, зроблено висновок, що в економічних системах його тлумачать як сукупність станів системи або сукупність соціально-економічних станів господарської системи; як рушії розвитку та особливості його взаємодії з іншими елементами; процес способу функціонування господарської системи, в основі якого лежить певна сукупність виробничих відносин; поєднання саморегулівної діяльності господарюючих суб’єктів із регулівними функціями держави. Наукова новизна. Визначено, що організаційно-економічний механізм формують основні його елементи: законодавча база, інформаційне забезпечення, маркетинг, планування і прогнозування, а також ціновий, фінансово-кредитний та інвестиційний механізми, податкова і страхова системи та ін. Ці механізми одночасно впливають на виробничі та трудові ресурси, матеріально-технічне забезпечення, кооперацію й інтеграцію для вирішення питань удосконалення технології сільськогосподарського виробництва, його інтенсифікації. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприятимуть об’єктивному обґрунтуванню сутності організаційно-економічного механізму та ефективному його використанні в системі сільськогосподарського виробництва.