АНАЛІТИЧНА ОЦІНКА СТАНУ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ЗА УМОВ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Боринець, С.Я.; Чекановський , В.П. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - проведення аналітичної оцінки стану місцевих бюджетів за умов децентралізації. Методика дослідження. В процесі дослідження використані такі методи: аналізу – при аналітичному порівнянні доходів і видатків місцевих бюджетів без реформи децентралізації та із проведенням бюджетної децентралізації; конкретизації - при дослідженні сучасного стану місцевих бюджетів із проведенням децентралізації; графічні та статистичні методи дослідження використані для зображення динаміки темпів зростання доходів та видатків місцевих бюджетів України за економічною класифікацією, темпів зростання доходів місцевих бюджетів в регіональному розрізі та структури доходів місцевих бюджетів. Результати. Досліджено вплив реформи децентралізації на доходи та видатки місцевих бюджетів. В контексті досліджуваної проблеми подано динаміку темпів зростання доходів та видатків місцевих бюджетів України за економічною класифікацією. Визначено і показано темпи зростання доходів місцевих бюджетів в регіональному розрізі та структуру доходів місцевих бюджетів. Проаналізовано позитивні та негативні сторони бюджетної децентралізації. Наукова новизна. Визначено вплив адміністративно-територіальної реформи на процес децентралізації місцевого самоврядування. Подальшого розвитку отримала аналітична оцінка стану місцевих бюджетів за умов децентралізації. Практична значущість. Проаналізована оцінка стану місцевих бюджетів за умов децентралізації та зростання доходів і видатків місцевих бюджетів України може бути використана органами місцевого самоврядування. Це дасть можливість проаналізувати їхню діяльність та розробити шляхи ефективного використання фінансових ресурсів на місцях. Крім того, виявлені у статті позитивні та негативні сторони бюджетної децентралізації також можуть бути реалізовані на практиці. Зокрема, їх може прийняти до уваги Уряд України, адже, врахувавши досліджені моменти, це дасть можливість ефективніше провести реформу бюджетної децентралізації з мінімізацією її негативних сторін.