СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЧИННИКІВ ТА ЗАГРОЗ ФІНАНСОВО- ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ ПІДПРИЄМСТВА - Паласевич, М.Б.; Городиський, Т.І.; Семак, Б.Б. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Аналіз чинників та загроз фінансово-економічній безпеці підприємства та їх систематизація. Методика дослідження. В основу досліджень роботи покладені як загальнонаукові (аналіз, спостереження), так і спеціальні методи пізнання. Методи аналізу і спостереження використані для дослідження чинників та загроз фінансово-економічній безпеці підприємства. Методи пізнання використані для систематизації чинників та загроз фінансово-економічній безпеці підприємства. Результати. Обґрунтовано, що при розгляді фінансово-економічної безпеки підприємства необхідно виходити з його здатності протистояти небезпекам і загрозам для досягнення поставлених цілей. Доведено, що чинників та загроз, які безпосередньо або опосередковано впливають на фінансово- економічну безпеку підприємства в сучасних умовах господарської діяльності, є безліч і в кожній галузі виробництва вони мають свою специфіку Тому знати їх природу, джерела виникнення та рівень небезпеки вкрай важливо для підприємства. Зроблено висновок про те, що забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства багато в чому залежить від того, як підприємство буде протистояти впливу як зовнішніх, так і внутрішніх загроз підприємства. Оскільки для кожного підприємства існують свої загрози, то головним завданням керівників підприємства є визначення найбільш небезпечних з них та розроблення системи заходів для їх своєчасного виявлення та нейтралізації. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні доцільності поділу загроз фінансово-економічній безпеці підприємства за сферою виникнення, оскільки такий поділ відповідає системному підходу до розгляду середовища підприємства. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути запропоновані для впровадження у підприємницьку діяльність, що сприятиме її ефективному розвитку.