ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ СИСТЕМИ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПОСАДОВИХ ОСІБ ОРГАНІВ ДФС - Капітанець, С.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - виокремлення та аналіз теоретичних та організаційно-методичних засад системи підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб органів ДФС. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в даній статті використано такі методи: індукції та дедукції, теоретичного узагальнення, монографічний – при вивченні наукових джерел, при дослідженні законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань професійної підготовки та підвищення кваліфікації посадових осіб фіскальної служби; системно-аналітичний та системного аналізу – для виокремлення теоретичних та організаційно-методичних засад системи підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб органів ДФС; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Розглянуто та проаналізовано деякі теоретичні та організаційно-методичні засади системи підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб органів ДФС. Обгрунтовано важливість використання нових принципів, підходів та положень, що забезпечуватимуть синергізм та емерджентність системи підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб органів ДФС. Це, як наслідок, сприятиме поліпшенню якості підготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації кадрового потенціалу Державної фіскальної служби України. Визначено, що завдяки модернізації існуючої системи підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб органів ДФС та подальшій реалізації цієї системи можна з впевненістю очікувати успішне формування та розвиток у посадових осіб органів ДФС професійних та загальних компетентностей, кваліфікаційних та моральних якостей. Наукова новизна. Обґрунтовано припущення, що удосконалення та оновлення системи підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб органів ДФС забезпечить належний розвиток професійної компетентності посадовців фіскальної служби (удосконалення правової, соціально-економічної, інформаційно- комунікативної, професійно-фахової підготовки); формування комплексу додаткових знань для успішної реалізації завдань фіскальної служби та вироблення умінь і навичок щодо ефективного виконання посадових обов’язків, необхідних для професійного розвитку та забезпечення реалізації соціально-економічних реформ, спрямованих на перетворення України в сучасну європейську країну. Практична значущість. Основні положення даного дослідження у формі теоретичних рекомендацій можуть бути використані в процесі побудови мобільної, більш гнучкої моделі системи підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб органів ДФС.