МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЦІН ЯК ФАКТОР ЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ КРАЇНИ - Красностанова, Н.Е.; Горголюк, Я.Ю. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – теоретичне обґрунтування сутності та доцільності діяльності механізму державного контролю над цінами. Методика дослідження. В процесі дослідження використані методи: опис та аналіз – для формування теоретичних узагальнень щодо діяльності держави у сфері контролю над цінами та процесами ціноутворення; графічний – для наочного відображення динаміки зміни цін в результаті відмові від державного регулювання; аналогія та співставлення – для порівняння державних органів з контроль над цінами, що мають схожі повноваження та функції; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Досліджено форми, методи, інструменти та процеси державного регулювання цін та процесів ціноутворення. Виявлено позитивні та негативні аспекти державної цінової політики. Проаналізовано ефективність розвитку економіки в результаті обмеження цінового контролю та попередження можливих негативних наслідків. Проведено порівняльний аналіз індексу споживчих цін в Україні за період відмови від державного регулювання цін та після припинення даного проекту. За результатами розрахунків визначено приріст інфляції та коливання цін та тарифів на продовольчі товари, сировину та матеріали. Встановлено, що досконале управління економічними процесами реалізовується за допомогою запровадження ефективної державної цінової політики. Наукова новизна полягає у формуванні системного підходу щодо удосконалення механізму державного регулювання цін, з метою створення об’єктивних умов для збалансованого розвитку економіки країни. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть стати основою для вдосконалення механізму державного регулювання цін, що виступає як основний інструментарій ефективного соціально- економічного розвитку країни, зниження інфляції, підвищення рівня прожиткового мінімуму, збалансування ринку, модернізація виробництва.