ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА МОДЕРНІЗАЦІЇ ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВА - Лаврук, В.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - дослідження основних тенденцій формування державної підтримки галузі тваринництва, визначення напрямів її активізації з метою підвищення ефективності модернізації виробничих процесів та виробництва тваринницької продукції. Методика дослідження. В процесі дослідження використані наступні методи: економіко-статистичного аналізу – при характеристиці стану та перспектив державної підтримки модернізації тваринництва; вибіркового соціологічного дослідження – для визначення і обґрунтування реальної ситуації надання державної підтримки тваринникам; логічного узагальнення – при обґрунтуванні наукових понять, формулюванні висновків і пропозицій; графічний – для наочного зображення досліджуваних показників. Методологічною основою дослідження є наукові розробки вітчизняних вчених з питань модернізаційних перетворень та ефективного розвитку тваринництва. Результати. Встановлено, що державна підтримка до цих пір є незначною для прискорення розвитку модернізаційних процесів і підвищення рівня інноваційного оновлення тваринництва. Обґрунтовано необхідність збільшення розміру державної підтримки та удосконалення механізму державного регулювання забезпечення економічної модернізації і ефективного розвитку тваринництва. Доведено, що одним із напрямів державного регулювання економічної модернізації є розширення можливостей тваринництва для використання сучасних технологій з метою виробництва нових видів високоякісної тваринницької продукції. Вказано на доцільність застосування оновленого пільгового режиму оподаткування при закупівлі підприємствами племінних сільськогосподарських тварин, фермських машин і технологічного обладнання. Практична значущість. Наукова цінність результатів дослідження і пропозицій щодо необхідності активізації державної підтримки модернізації тваринництва полягають у можливості їх використання для покращення сучасного стану виробництва тваринницької продукції та забезпечення продовольчої безпеки в департаменті тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства України.