СЕКТОРАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ІМПОРТОЗАЛЕЖНОСТІ В УКРАЇНІ - Лупак, Р.Л. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - наукове обґрунтування виявлених секторальних особливостей імпортозалежності економіки України та розробка практичних рекомендацій щодо її подолання. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувались такі методи: системного аналізу і синтезу – для обґрунтування передумов імпортозалежності держави; статистичного та системно-структурного аналізу – для виявлення диспропорцій імпортозалежності України за секторальною структурою економіки та складовими реального сектора економіки; логічного аналізу та стратегічного менеджменту – для обґрунтування стратегічних пріоритетів державної політики імпортозаміщення в Україні. Результати. З’ясовано, що вивчення імпортозалежності з погляду секторального виміру об’єктивно доводить специфічність рис її виникнення. Надано характеристику секторальним особливостям імпортозалежності в Україні через групування галузей економіки в окремі сектори, використавши теорію структурних змін. Відповідно секторально економіку України поділено на первинну, вторинну і третинну. Зробивши акцент на функціонування реального сектору економіки, відображено імпортозалежність України у сферах матеріального виробництва, торговельних послуг, індивідуальних (споживчих) послуг. Для проведення розрахункових операцій по кожному підходу використано наступні показники: обсяг імпорту сектору, частку сектору у загальному обсязі імпорту, коефіцієнт покриття експортом імпорту, частку імпорту у внутрішньому споживанні, імпортну квоту, коефіцієнт випередження ВВП над імпортом. Виділено низку пропозицій за окремими секторами економіки для подолання імпортозалежності України в контексті розроблення та реалізації державної політики імпортозаміщення. Наукова новизна. Набули подальшого розвитку наукові напрацювання щодо огляду проблеми імпортозалежності, її визначеності секторальним особливостям економіки та вирішення через поступову та комплексну реалізацію державної політики імпортозаміщення. Практична значущість. Результати розрахунків показників імпортозалежності за секторальною структурою економіки та складовими реального сектора економіки орієнтовані на формування та закріплення структурних змін у державній політиці імпортозаміщення.