ОБҐРУНТУВАННЯ МЕТОДОЛОГІЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ВИВЧЕННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Сава, А.П. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - обґрунтувати методологічні підходи до вивчення соціально-економічних процесів у сільських територіях, сформувати послідовність стадій наукового дослідження їх розвитку та запропонувати системну методику оцінки стану сільських територій в сучасних умовах господарювання. Методика дослідження. Реалізація мети та завдань наукової роботи здійснена за допомогою наступних методів: системного підходу – при формуванні методологічних засад вивчення розвитку сільських територій, узагальнення – при обґрунтуванні вибору існуючих методів дослідження та оцінки стану соціально-економічних процесів в сільських територіях; монографічний – вивчення літературних джерел і наукової думки щодо розвитку та управління сільськими територіями з урахуванням особливостей сталого розвитку економіки. Результати. Розкрито сутність поняття методології наукових досліджень та визначено підходи до її застосування у вивченні сільських територій; обґрунтовано наукові методи та сформовано їх систему для дослідження процесів розвитку сільських територій; визначено стадії емпіричної складової дослідження розвитку сільських територій та управління ними. Наукова новизна. Сформовано авторський підхід до застосування методологічного підходу у процесі дослідження соціально-економічних процесів у сільських територіях. Запропоновано використати системний підхід як основу вибору сукупності існуючих наукових методів для здійснення комплексної оцінки стану і розвитку сільських територій. Визначено сутність, переваги, недоліки системи методів з вивчення сільських територій та послідовність стадій наукового дослідження їх розвитку. Практична значущість результатів дослідження визначається можливістю застосування у практиці наукових досліджень ефективної методики вивчення сільських територій та проведення комплексної оцінки сучасного стану соціально-економічних процесів у сільських територіях.