ОПТИМІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ПІДТРИМКИ ІНСТИТУТУ МИТНИХ БРОКЕРІВ - Коробкова, О.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розробка теоретичної бази ефективної системи регулювання та розвитку митної брокерської діяльності шляхом використання інструментів державного регулювання та підтримки інституту митних брокерів з боку держави. Методика дослідження. Теоретичними та методичними засадами дослідження стали: сучасна теорія економіки, національна економіка, наукові роботи вітчизняних та зарубіжних вчених щодо функціонування інституту митних брокерів, нормативно-правові акти України. Дослідження виконувалися на основі використання: методів економіко-статистичного аналізу – для визначення економічних проблем митної брокерської діяльності; аксіоматичного методу – для визначення сутності, завдань та принципів митної брокерської діяльності; абстрактно-логічного методу – для вивчення літературних джерел, узагальнення теоретичних аспектів та формування кінцевих висновків; системного аналізу - для встановлення структурних зв’язків між елементами досліджуваної системи. Результати. Обґрунтовано доцільність імплементації положень Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур щодо надання митним брокерам статусу уповноваженого економічного оператора. Удосконалено поняття «митний брокер» як суб’єкт підприємницької діяльності, що надає представницькі послуги з виконання митних формальностей на законних підставах в інтересах або від імені іншої особи при переміщенні товарів та транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України. Наукова новизна. Обґрунтовано та розроблено теоретико-методичні положення та практичні рекомендацій щодо організаційно-економічних основ регулювання митної брокерської діяльності в Україні. Доведено, що взаємне визнання митного брокера в якості уповноваженого економічного оператора в кінцевому підсумку може призвести до глобалізації безпеки ланцюжка поставок і стандартів дотримання вимог, має велике значення для зменшення перешкод на шляху вільного просування товарів. Запропоновано внесення змін до діючого Митного кодексу України, у частині 3, ст. 414, та викладення її у такій редакції: «Митний брокер може отримувати статус уповноваженого економічного оператора за умови відповідності його вимогам, встановленим у ст. 14 митного кодексу України». Практична значущість. Отримані результати створюють теоретичну та методологічну базу вдосконалення організаційних умов регулювання митної брокерської діяльності, яка спрямована на розвиток національної економіки України.