НОВАЦІЇ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО- ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНСТИТУТУ УПОВНОВАЖЕНОГО ЕКОНОМІЧНОГО ОПЕРАТОРА В УКРАЇНІ - Туржанський, В.А.; Хома , Д.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – дослідження особливостей функціонування інституту УЕО відповідно до норм європейського митного законодавства та можливості його імплементації в Україні. Методика дослідження. У процесі дослідження застосовувалися як загальнонаукові, так і специфічні методи пізнання: методи логічного аналізу, синтезу, індукції і дедукції (при узагальнені нормативно правового регулювання інституту УЕО в ЄС); абстрактно-логічний метод (при здійсненні порівняльного аналізу функціонування УЕО відповідно до норм європейського законодавства та його імплементації у вітчизняне; узагальненні нормативно-правових положень, встановленні причинно-наслідкових зв’язків і формуванні висновків та пропозицій щодо функціонування інституту УЕО в Україні). Результати. Здійснено порівняльний аналіз митного законодавства ЄС з питань функціонування уповноважених економічних операторів та проекту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощення митних формальностей)». Визначено новації щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання інституту уповноваженого економічного оператора в Україні. Наукова новизна полягає у розробці пропозицій до проекту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощення митних формальностей)» та надання пропозицій щодо розробки проектів нормативно-правових актів щодо імплементації європейського досвіду функціонування інституту УЕО в Україні. Практична значущість. Отримані наукові результати мають теоретико-прикладне значення для розвитку державної митної справи в Україні та в подальшому сприятимуть удосконаленню законодавства і практики його застосування щодо функціонуванні інституту УЕО в Україні.