МОТИВАЦІЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У МОТИВАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ - Гривківська, О.В.; Сахно, А.А. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - теоретичне обґрунтування мотивації у контексті мотивації підприємства та мотивації економічної діяльності, а також оцінювання мотивації підприємництва та мотивації держави у формуванні конкурентного середовища. Методика дослідження. В процесі дослідження були використані такі методи: наукового обґрунтування – при встановленні значення мотивації з точки зору психології та використання у економіці; порівняння - у контексті мотивації підприємства та мотивації економічної діяльності; графічний – для інтерпретації основних категорій, що формують мотивацію підприємства. Результати. Доведено, що діяльність сучасних підприємств повинна розглядатися у контексті мотивації через мотивацію підприємства та мотивацію його економічної діяльності. Встановлено, що наведені поняття дозволяють зробити вичерпну оцінку потреб підприємств у середовищі функціонування, виходячи з особливостей виду економічної діяльності. Обґрунтовано, що мотивація підприємництва дозволяє визначати потреби та вплив видів економічної діяльності, а мотивація держави полягає у використанні інструментів регулювання та дерегуляції для створення умов мотивації підприємств через стратегію гіперконкуренції. Визначено, що подальші дослідження повинні стосуватися мотивації одного виду іншим видом економічної діяльності. Для цього найкраще використовувати особливості методу аналізу середовища функціонування, оскільки він дозволяє оцінювати позиції підприємств як по відношенню до граничної складової (лінії ефективності), так і інших суб’єктів господарювання середовища функціонування. Наукова новизна. Виявлено, що використовуючи підходи ефективності діяльності підприємств, суб’єкти господарювання можуть оцінюватися не тільки з точки зору фінансового стану, конкурентоспроможності та продуктивності, а й мотивації їх економічної діяльності. Практична значущість. Викладені у статті розробки можуть використовуватися для визначення найбільш привабливих (мотивуючих) видів економічної діяльності як у межах національної економіки, так і окремого регіону.