ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН У НЕСТАБІЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Балахонова, О.В.; Захарченко, Н.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – обґрунтування використання ефективних інструментів державного регулювання економіки. Методика дослідження. У процесі дослідження використані методи наукового пошуку: монографічний – для аналізу результатів наукових досліджень та узагальнення наукових точок зору з питань обґрунтування ефективних інструментів державного регулювання економіки; графічний метод – для наочного викладення матеріалу; індукції та дедукції, системного аналізу, абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення, формування висновків та наукового осмислення. Результати. Розроблено практичні рекомендації щодо застосування економічних та адміністративних легальних інструментів в нестабільному середовищі для саморегулювання своєї господарської діяльності у різних суб’єктів. Встановлено, що описані методи зумовлені регульованими суспільними відносинами і реалізуються у правовій формі, яка включає в собі ознаки правових методів. Визначено, що в умовах сучасної діяльності зростає ймовірність більш широкого використання адміністративних методів, які здатні в більш короткий термін вивести економіку з кризової ситуації. Наукова новизна. Обґрунтовано нагальну потребу в запровадженні у практику державного регулювання економіки методів, які сприяють підвищенню ефективності української економіки, реалізації конкретних завдань соціально-економічного розвитку в межах виконання стратегії сталого розвитку «Україна – 2020». Практична значущість. Результати дослідження і запропоновані шляхи вирішення проблеми можуть бути використані органами державної влади для удосконалення функціонування механізму державного регулювання економічних відносин в нестабільному середовищі.