МОТИВАЦІЯ ПРАЦІ: ПІДХОДИ ДО ТРАКТУВАННЯ - Федоришина , Л.М. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - узагальнити підходи до трактування поняття «мотивація праці» та запропонувати власне визначення. Методика дослідження. В процесі дослідження використано наступні методи: індукції та дедукції, аналізу та синтезу, монографічний – при вивченні наукових джерел, при виявленні підходів до трактування сутності поняття «мотивація праці»; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків. Результати. Встановлено, що в науковій літературі відсутнє єдине трактування поняття «мотивація праці»; одні вчені розглядають мотивацію як процес, інші – як систему (сукупність певних сил, мотивів, причин), ще інші – як функцію управління. Обґрунтовано, що процес мотивації праці на підприємстві має здійснюватися на принципах ефективності, гнучкості і динамічності, цілеспрямованості, комплексності, об’єктивності, оперативності та наукової обґрунтованості. Наукова новизна. Запропоновано власне тлумачення поняття «мотивація праці», під яким слід розуміти цілеспрямований процес формування такої поведінки персоналу, що сприятиме досягненню як особистих, так і поставлених підприємством цілей в найповнішій мірі; успішність цього процесу визначається вмінням керівника будь-якого рівня активізувати діяльність працівника за рахунок посилення дії факторів-мотиваторів і зменшення сили впливу чи нейтралізації факторів-демотиваторів. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути основою для вдосконалення понятійного апарату, використані при написанні наукових робіт, а також викладанні дисциплін «Економіка і нормування праці», «Управління персоналом», «Менеджмент персоналу».