ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ МИТНИМИ СЛУЖБАМИ КРАЇН-ЧЛЕНІВ ЄВРАЗІЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО СОЮЗУ - Фрадинський , О.А. (Сталий розвиток економіки, 2019)
Мета. Вивчення організації процесу використання системи управління митними ризиками в практичній діяльності митних служб найбільш економічно розвинених країн-учасників Євразійського економічного союзу (Російської Федерації, Республіки Білорусь, Республіки Казахстан). Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою є нормативно-правова база, наукові праці вітчизняних й зарубіжних вчених та фахівців-практиків. Результати дослідження було отримано в ході використання діалектичного методу пізнання явищ, що мають правову і економічну природу та стосуються підходів до використання системи управління митними ризиками в процесі здійснення митного контролю. Внаслідок застосування методу аналізу було окреслено особливості стратегії та тактики використання системи управління ризиками митними службами Російської Федерації, Республіки Казахстан, Республіки Білорусь. Результати. З’ясовано, що одним із найбільш дієвих способів спрощення митних процедур із одночасним підвищенням ефективності митного контролю є використання системи управління ризиками. Зроблено висновок, що основним нормативно-правовим актом, що врегульовує функціонування СУР на наднаціональному рівні, є Митний кодекс ЄврАзЕС, яким визначено термінологію в цій сфері; окреслено процес управління ризиками митними органами; визначено особливості використання СУР. Використання СУР базується на міжнародних стандартах та рекомендаціях Всесвітньої митної організації. Встановлено, що реалізація митними органами країн- членів ЄврАзЕС процесу управління ризиками направлена на скорочення терміну здійснення митних операцій, прозорість та передбачуваність роботи митних служб, формування партнерського підходу у взаємовідносинах із учасниками зовнішньоекономічної діяльності. Наукова новизна. Розширено науково-методичний апарат щодо вивчення, аналізу та оцінки ефективності використання системи управління ризиками в країнах-членах ЄврАзЕС. Зроблено висновки про дворівневе регламентування функціонування СУР: на основі наднаціональних нормативно-правових актів та на основі національного законодавства в сфері митного регулювання. Практична значущість. Отримані результати дослідження можуть бути використані у практичній діяльності підрозділів новоствореної Державної митної служби України, до компетенції яких входять питання здійснення таргетингу та управління митними ризиками.