РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ І РЕОРГАНІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА: ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ВІДОБРАЖЕННЯ У СИСТЕМІ ОБЛІКУ - Кундеус, О.М.; Зарудна, Н.Я. (Сталий розвиток економіки)
Мета. Поглиблення теоретичних засад і розробка практичних рекомендацій з питань реструктуризації і реорганізації підприємств, їх правового забезпечення та відображення у системі обліку. Методика дослідження. В процесі дослідження використано такі загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: індукції та дедукції, теоретичного узагальнення, монографічний – при вивченні наукових джерел, при дослідженні законодавчих та інших нормативно-правових актів з питань реструктуризації та реорганізації підприємств, їх організаційно-правового та облікового забезпечення; системно-аналітичного підходу та системного аналізу – при розгляді структурних елементів, напрямів і заходів реструктуризації і реорганізації підприємств; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Встановлено, що реструктуризація є актуальним і необхідним процесом в діяльності суб’єктів підприємницької діяльності в умовах змінюваного економічного середовища. Вона є дієвим способом зняття суперечностей суб’єктів господарювання між вимогами ринку і застарілими методами діяльності для створення повноцінного конкурентоспроможного функціонування економіки на внутрішньому і міжнародних товарних ринках. Обґрунтовано сутність поняття «реструктуризація підприємства» як процес здійснення організаційно- господарських, фінансово-економічних, правових, технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства. Визначені форми реструктуризації в залежності від характеру застосовуваних заходів: реструктуризація виробництва; реструктуризація активів; фінансова реструктуризація; корпоративна реструктуризація (реорганізація). Охарактеризовано сутність поняття «реорганізація» як процес припинення діяльності юридичної особи (господарського товариства), що супроводжується загальним правонаступництвом у формах: перетворення, злиття, приєднання, поділу та виділення. Сформовано ключові положення щодо ведення обліку діяльності підприємств в період їх реорганізації. Наукова новизна. Визначено головні завдання і заходи у процесі оперативної та стратегічної реструктуризації підприємства, які направлені на вирішення проблем забезпечення ліквідності, суттєвого покращання результатів діяльності та конкурентоспроможності підприємства. Практична цінність. Обґрунтовано заходи оперативної реструктуризації, яка здійснюється у короткостроковому періоді (3-4 місяці), коли підприємство не може розраховувати на зовнішні джерела фінансової допомоги і розв’язує питання підвищення своєї ліквідності, в першу чергу, за рахунок внутрішніх резервів. Визначено програмні заходи стратегічної реструктуризації, яка ставить за мету створення адекватних умов всередині підприємства для досягнення ним своїх стратегічних цілей. Охарактеризовано основні аспекти ведення бухгалтерського обліку у період реорганізації.