РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ РИНКУ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ ВИЩОЇ ШКОЛИ В УКРАЇНІ - Бабовал, Н.Р. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - вивчення стану функціонування інфраструктури ринку освітніх послуг; з’ясування проблем сучасного розвитку інфраструктури ринку освітніх послуг, визначення його впливу на процеси розвитку економіки країни. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися такі методи: діалектичний і абстрактно-логічний (пізнання сутності, особливостей вивчення інфраструктури ринку освітніх послуг); бібліографічний (вивчення та опрацювання наукових праць, які присвячені вищезазначеній темі); системного узагальнення, порівняння (при вивченні міжнародних та донорських програм). Результати. Окреслено та оцінено сучасний стан функціонування інфраструктури ринку освітніх послуг. Виявлено перспективи розвитку інфраструктурного забезпечення державного регулювання ринку освітніх послуг. Встановлено, що розвиток інфраструктури ринку надання освітніх послуг вимагає нових інноваційних підходів у впровадженні освітньо-наукового процесу у ВНЗ та потребує комплексного забезпечення. Обґрунтовано, що на регіональному рівні органи влади повинні брати активну участь у створенні навчально-наукових інноваційних центрів відповідно до запиту регіону та має діяти, так звана, модель взаємного партнерства: вищий навчальний заклад – індустрія (промисловість) – держава. Запропоновано напрями модернізації системи державного регулювання освітньої сфери України. Наукова новизна. Комплексно вивчені основні складові формування інфраструктури з надання освітніх послуг. Визначена інфраструктура освітнього ринку, яка представляє собою систему організацій та установ, які забезпечують рух товарів та послуг на цьому ринку - освітні тренінгові центри, інститути підвищення кваліфікації, консалтингові підприємства по підготовці і перепідготовці кадрів, бібліотеки тощо. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані у діяльності вищих навчальних закладів при обґрунтуванні та наданні якісних освітніх послуг.