ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА - Гевко, Р.Б.; Дзядикевич, Ю.В.; Малевич, Н.Ю. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Вивчення екологічних аспектів, які впливають на процес виробництва сільськогосподарської продукції. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. Були використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, а саме: абстрактно-логічний, дедуктивний і узагальнення. Використовуючи абстрактно-логічний метод, були окреслені основні чинники, які впливають на виробництво сільськогосподарської продукції. За допомогою дедуктивного методу проаналізовано засади технології органічного виробництва сільськогосподарської продукції. На основі узагальнення наукових джерел, присвячених проблемі вивчення впливу екологічних аспектів на забезпечення конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції, досліджено екологічні аспекти процесу виробництва сільськогосподарської продукції. Результати. Встановлено, що конкурентоспроможну сільськогосподарську продукцію можуть реалізувати лише ті підприємства, які виробляють продукцію, що відповідає міжнародним стандартам серії ISO 9000 та іншим вимогам. Встановлено, що сертифікація продукції дає можливість реалізувати не лише сировину, а й готовий продукт. Це можливо у випадку впровадження системи екологічного менеджменту в загальну систему управління підприємством. Визначено, що відсутність системи екологічного менеджменту на підприємствах аграрного сектору приводить до зменшення обсягів зовнішньої торгівлі сільськогосподарськими товарами з різними країнами. Це зумовлено посиленням у міжнародній торгівлі вимог до якості та сертифікації продукції, робіт і послуг, із урахуванням впливу сільськогосподарського виробництва на стан довкілля. Обґрунтовано, що екологічне сільськогосподарське виробництво має охоплювати весь технологічний цикл: виробництво, транспортування, переробку, зберігання та реалізацію продукції споживачу. Виявлено, що відповідність продукції підприємств аграрного сектору міжнародним екологічним стандартам позитивно впливатиме на обсяги експорту сільгосппродукції України. Показано, що органічне сільське господарство не використовує хімічно синтезованих добрив, пестицидів і інших хімічних препаратів. Його основна мета – це виробництво екологічно чистої продукції, збереження родючості ґрунту, використання відновлювальних ресурсів у сільському господарстві та зменшення рівня забруднення довкілля. Визначено, що екологічно чистою продукцією вважають таку продукцію, яка одержана шляхом використання екологічно чистих природних ресурсів і технологій виробництва та за якісними параметрами відповідає чинним стандартам і прийнятим санітарно-гігієнічним нормам. Наукова новизна. Доведено, що в Україні важливе значення має застосування економічного механізму природокористування та забезпечення природоохоронної діяльності, який передбачає запровадження плати за користування природними ресурсами та за забруднення довкілля. Практична значущість. В Україні необхідно заохочувати підприємства, які застосовують маловідходні та екологічно чисті технології. Забруднення довкілля повинно бути невигідним для сільськогосподарських підприємств.