РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕНННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ - Волощук, К.Б. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета: розробка механізму ресурсного забезпечення для створення стійких конкурентних переваг інноваційного розвитку. Методика дослідження. Для дослідження використовувались методи: абстрактно-логічний, монографічний, порівняння, графічний, розрахунково-конструктивний, аналізу і синтезу, економіко-математичні, матричні. Результати. Встановлено, що структура ресурсного забезпечення для кожної організації є індивідуальною, виходячи із специфіки галузі, у якій вона функціонує, рівня економічного розвитку, стану потенціалу та вибраної стратегії інноваційного розвитку. Обґрунтовано сутність поняття «Інноваційний розвиток» як процес вдосконалення ресурсного забезпечення з метою покращення результатів діяльності підприємства. Встановлено, що критерій ефективності повинен забезпечувати кількісне вимірювання рівня та темпів зміни виробничо-ресурсного потенціалу. Визначено, що ресурсний потенціал підприємства – це сукупність ресурсів, що є в розпорядженні підприємства, а також спроможність власників, персоналу і менеджерів використовувати ресурси з метою виробництва конкурентоспроможних товарів (послуг) для задоволення потреб споживачів та отримання максимального прибутку. Доведено, що сучасні зовнішні та внутрішні виклики формують необхідність системного підходу до впровадження інновацій, а саме потребують мобілізації ресурсів і людського капіталу; модернізації існуючих підприємств, формування інноваційних структур та їх об`єднання у підготовленій інфраструктурі в інноваційні кластери розвитку. Наукова новизна. Обґрунтовано науковий підхід щодо ресурсного забезпечення на основі врахування ключових компетенцій та динамічних здатностей інноваційного аграрного розвитку. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприяють визначенню пріоритетності використання певного структурного співвідношення ресурсного потенціалу на основі аналізу позицій підприємства щодо можливості досягнення місії і цілей стратегічного ресурсного забезпечення інноваційного розвитку.