ПОДАТОК НА ВИВЕДЕНИЙ КАПІТАЛ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК - Левченко, Н.М.; Помулєва, В.М.; Боровських, О.В. (Сталий розвиток економіки)
Мета. Розгляд альтернативи податку на прибуток підприємств та обґрунтування доцільності його трансформації у податок на виведений капітал. Методика дослідження. В процесі дослідження використано такі методи: метод теоретичного узагальнення та порівняння став підґрунтям розробки схеми механізму сплати податку на виведений капітал; логічний метод, методи індукції та дедукції, а також узагальнення виступили основою доведення аналізу законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал»; монографічний метод використано при викладенні результатів дослідження. Результати. Оцінено класичну модель оподаткування прибутку підприємства та обґрунтовано її неефективність. Розглянуто позитивні сторони та недоліки податку на виведений капітал. Побудовано схему механізму сплати податку на виведений капітал. Обґрунтовано доцільність трансформування податку на прибуток у податок на виведений капітал. Наукова новизна. Обґрунтовано доцільність трансформування податку на прибуток у податок на виведений капітал, розглянуто механізм сплати податку на виведений капітал та визначено першочергові заходи запровадження у вітчизняній практиці податку на виведений капітал. Практична значущість. Результати дослідження у формі пропозицій можуть бути використані при обговоренні законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал» та враховані в процесі подальшого податкового реформування в країні. Запровадження податку на виведений капітал дозволить спростити систему оподаткування бізнесу, зменшити фіскальний тиск на бізнес, збільшити обігові коштів та можливість їх реінвестування на розширення виробництва.