СТАНДАРТИЗАЦІЯ ЗВІТНОСТІ ЗІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ КОМПАНІЙ ЯК ЗАПОРУКА ЇЇ ЯКОСТІ: МІЖНАРОДНИХ ДОСВІД - Макаренко, І.О.; Пластун, О.Л. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета полягає у дослідженні ключових тенденцій у стандартизації, обов’язковому поданні, регулюванні та верифікації звітності зі сталого розвитку в світі. Методика дослідження. Використані в процесі дослідження методи графічного, статистичного та динамічного аналізу дозволяють охарактеризувати стан та перспективи стандартизації звітності зі сталого розвитку у світі у часовому, структурному, регуляторному розрізах. Результати. Проведено усебічний аналіз стану стандартизації звітності зі сталого розвитку в світі з розкриттям окремих аспектів її стандартизації. Охарактеризовані: загальні тенденції у запровадженні регулятивних інструментів щодо звітності зі сталого розвитку, досвід окремих країн у її стандартизації, ініціативи фінансових регуляторів і бірж у регламентації такої звітності, превалюючі системи стандартів підготовки та оприлюднення звітності та її верифікації. Сформовано цілісну картину сучасного регулювання звітності зі сталого розвитку у світі. Наукова новизна. Узагальнення особливостей стандартизації та обов’язкового регулювання звітності зі сталого розвитку в цілому у світі, у розрізі окремих країн, регуляторів, зокрема й біржових, та превалюючих стандартів її подання та верифікації дозволило встановити безальтернативність стандартизації ЗСР для забезпечення її якості у ході обґрунтування інвестиційних рішень. Практична значущість. Виявлені особливості стандартизації та обов’язкового регулювання звітності зі сталого розвитку у світі, у розрізі окремих країн, регуляторів, зокрема й біржових та превалюючих стандартів її подання дозволяють визначити основні параметри формування системи регулювання такої звітності і в Україні.