ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА ЩОДО РОЗРАХУНКІВ ЗА СТРАХУВАННЯМ - Панченко, О.М.; Гончаренко, І.Н.Н.Г. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - уточнення та надання наукового обґрунтування особливостей формування облікової політики підприємства щодо розрахунків за страхуванням. Методика дослідження. У процесі дослідження застосовувалися як загальнонаукові, так і специфічні методи пізнання: методи логічного аналізу, синтезу, індукції і дедукції (при уточненні складу елементів облікової політики підприємства щодо розрахунків за страхуванням); метод системного вивчення господарських процесів (при розробці практичних рекомендацій щодо формування облікової політики щодо розрахунків за страхуванням); абстрактно-логічний метод (при проведенні порівняння методологічних підходів до формування облікової політики щодо розрахунків за страхуванням, узагальненні теоретичних положень, встановленні причинно- наслідкових зв’язків і формуванні висновків та пропозицій). Результати. Проведено порівняльний аналіз підходів до класифікації розрахунків за страхуванням для формування облікової політики. Уточнено склад елементів облікової політики щодо розрахунків за страхуванням. Обґрунтовано особливості формування облікової політики підприємства у частині організації обліку розрахунків за особистим страхуванням працівників підприємства. Наукова новизна. Обґрунтовані особливості формування облікової політики українських підприємств щодо розрахунків за страхуванням. Запропоновано встановлювати елементи облікової політики у частині розрахунків за страхуванням окремо для двох основних підсистем: обов’язкового страхування та корпоративного страхування. Визначено доцільним здійснювати у межах кожної підсистеми відокремлені розрахунки за кожним видом страхування: особисте/соціальне, майнове, відповідальність перед третіми особами. Практична значущість. Основні положення дослідження можуть бути використані суб’єктами господарювання для удосконалення підходів до формування облікової політики у частині організації обліку розрахунків за страхуванням.