ЕКОНОМІЧНА ПСИХОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ СУЧАСНИМ БІЗНЕСОМ - Юркевич , Г.Й. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розгляд особливостей функціонування економічної психології в управлінні сучасним бізнесом й розробка пропозицій щодо її удосконалення. Методика дослідження. В основу дослідження покладений системний підхід, діалектичний метод наукового пізнання і фундаментальні положення теорії психології управління. Для наукового вирішення мети використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: методи наукової абстракції – для обґрунтування категоріально-понятійного апарату; абстрактно-логічний метод – для формулювання висновків дослідження; методи аналізу, синтезу й узагальнення – для вивчення основних тенденцій управлінської діяльності і її психологічного підґрунтя. Результати. Встановлено, що для ефективного управління на всіх рівнях виробництва необхідні певні психологічні знання, які дають змогу розуміти механізми, що рухають поведінкою людей. Визначено, як окреме середовище може впливати на людину, а, отже, на керівника, працівника, члена трудового колективу або команди. Аргументовано, що найважливіша функція економічної психології управління – психологічне забезпечення професійної діяльності менеджера, котре спрямоване на підвищення ефективності управління організацією, вивчення психологічних проблем, що стоять перед колективом. Наукова новизна. Обґрунтовано, що предметом психології управління є психологічні закономірності діяльності з ефективного управління організацією. Встановлено, що предмет психології управління включає в себе: психологічні чинники ефективної діяльності менеджерів; психологічні особливості прийняття індивідуальних і групових рішень; психологічні проблеми лідерства; проблеми мотивації поведінкових актів суб’єктів управлінських відносин. Практична значущість. Отримані результати дослідження свідчать, що одним з психологічних чинників ефективності управління є усвідомлення взаємозв’язку економіки і психології. Психологія управління як наука продукує психологічні знання, що застосовуються при вирішенні проблеми управління діяльністю трудового колективу, аналізує аспекти поведінки людей в трудовому колективі, відносини керівника і підлеглого, проблеми мотивації і психологічного клімату. Запропоновано підвищувати кваліфікацію управлінського персоналу за допомогою комплексного підходу до вивчення проблеми ефективності діяльності колективу. Встановлено, що врахування особистісних, соціально-педагогічних, психофізіологічних, мотиваційних особливостей людей, тобто розумне використання людського чинника, може привести до значного економічного ефекту.