КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПРИ РІЗНОМУ СТУПЕНІ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - Кульчицька, Н.Є.; Гуменюк, О.Г. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Побудова алгоритму аналізу та управління ризиками за умов різного ступеня розвитку фінансових ринків, враховуючи основні фактори впливу на них. Методика дослідження. Здійснене дослідження спирається на наукові концепції та теоретичні досягнення вітчизняних і закордонних вчених. У роботі використано загальнонаукові методи дослідження: системного аналізу для вивчення й аналізу ризику та факторів, що впливають на рівень ризику; статистичний аналіз дав можливість оцінити ступень ризиковості організації; метод теоретичного узагальнення й порівняння використано для обґрунтування критеріїв і методів оцінки ефективності системи управління ризиками. Особлива увага приділяється підходам та методам фундаментального і технічного аналізу, інструментарію трендового, статичного та динамічного аналізу, вмінню враховувати та управляти ризиками. Результати. Розглянуто різницю між двома частинами світу в умовах економічного та інвестиційного середовища. Визначено поняття фінансового ризику та фактори, що впливають на його виникнення в умовах розвиненого ринку, а не ринку, що розвивається. Окреслено основні різновиди фінансового ризику; виокремлено три основні підходи до управління ризиками (активний, адаптивний, консервативний); сформовано алгоритм аналізу та управління ризиками, який грунтується на застосуванні спеціальних принципів управління в умовах нестабільного ринку. Наукова новизна. Запропоновано алгоритм управління фінансовими ризиками, який є ітераційним і вимагає повторення, при якому трудомісткість процесу управління фінансовими ризиками компанії скорочується, що сприяє підвищенню його ефективності. Практична значущість. Отримані результати дослідження сприяють ідентифікації факторів, що впливають на виникнення ризикових ситуацій у діяльності компаній та вдосконаленню методичного забезпечення оцінки фінансових ризиків, що виникають в умовах інноваційного розвитку української економіки.