АНАЛІЗ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ БАНКІВ УКРАЇНИ ЗА ПЕРІОД 2014–2016 РОКІВ - Пахомова, І.Г.; Фещенко, М.С. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – розбір сучасних тенденцій розвитку банківського капіталу, аналіз його структури, достатності та визначення проблем, що пов‟язані з нарощенням капітальної бази банків України. Методика дослідження. В процесі дослідження використано методи: монографічний – при всебічному й глибокому вивченні процесів очищення банківського сектору України; емпіричний – при дослідженні явищ в економіці держави та наявного клімату для залучення капіталу; економіко-статистичний – при детальному розгляді показників діяльності банків України; теоретичного узагальнення - при опрацюванні вже зібраних даних; порівняння, який в синтезі з вищезазначеними методами, став підґрунтям для встановлення тенденцій змін рівня капіталізації банківського сектора України; табличний – для наочного зображення поданих даних; абстрактно- логічний – для теоретичних узагальнень, встановлення причинно-наслідкових зв‟язків і формування висновків та пропозицій. Результати. Розглянуто стан банківської системи України. Підведені результати очищення банківського сектору. Проаналізовано динаміку та структуру капіталу банків, встановлено вплив макроекономічних факторів на зміну рівня капіталізації банківських установ. Визначено існуючі проблеми та наведено пропозиції щодо їх вирішення. Наукова новизна. Обґрунтовано тенденції розвитку банківського капіталу останніх років, його стан та сучасні проблеми капіталізації банків України. Запропоновано напрямок для розроблень, якому повинні приділити особливу увагу для того, щоб сприяти приросту капітальної бази. Практична значущість. Отримані результати дослідження у формі пропозицій та рекомендацій можуть бути використані банківськими установами у встановленні політики діяльності банків та у виборі інструментів підвищення капіталізації.