СТРЕС-ТЕСТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ДІАГНОСТИКИ КРЕДИТНОГО РИЗИКУ БАНКІВ - Маринчак, Л.Р.; Клим’юк , Т.Я. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Оцінка вибору підходів до стрес-тестування на основі порівняння зарубіжного досвіду різних країн та аналіз результатів проведених стрес-тестів вітчизняних банків в контексті зниження їх кредитного ризику. Методика дослідження.Теоретичною основою дослідження є критичний аналіз наукових праць вітчизняних і зарубіжних науковців та статистичних матеріалів НБУ із використанням таких методів: структурно- логічного, порівняння, класифікації, табличного і графічного представлення результатів–для виявлення важливості системи стрес-тестування при здійсненні діагностики банків; для підтвердження позитивних результатів від проведення стрес-тестів вітчизняних банків; для визначення проблем існуючої системи діагностики банків та для обґрунтування внесення окремих коректив відповідно до сучасних реалій вітчизняної банківської системи. Результати. Доведено, що впровадження системи стрес-тестування є важливим інструментом діагностики банків, що дозволяє визначити кредитний ризик та ризик дефолту і вжити відповідних заходів щодо попередження впливу кризових ситуацій та подолання їх наслідків. Підтверджено, що результати проведення стрес-тестів вітчизняних банків дали позитивний результат, зокрема суттєву докапіталізацію банків, що підвищує фінансову стійкість як окремих банків, так і банківської системи загалом. Окреслено проблеми існуючої системи діагностики банків та запропоновано внесення окремих коректив, що відповідають сучасним реаліям вітчизняної банківської системи. Наукова новизна. Виявлено основні недоліки сучасної системи стрес-тестування за останніми результатами проведеної діагностики вітчизняних банків та запропоновано шляхи їх удосконалення, зокрема в частині створення єдиного кредитного реєстру. Практична значущість. Застосування системи стрес-тестування вітчизняними банками дозволить значно підвищити рівень управління кредитним портфелем та знизити кредитний ризик як на рівні окремої позики, так і на портфельному рівні.