ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ІНТЕГРОВАНИХ КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМАХ - Жихарцева , О.О. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - аналіз сутності та необхідності організаційно-економічного механізму управління ефективністю господарської діяльності в інтегрованих корпоративних системах та обґрунтування доцільності формування дієвого організаційно-економічного механізму, який би сприяв підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств. Методика дослідження. В основу досліджень покладені як загальнонаукові (аналіз, спостереження), так і спеціальні методи пізнання. Зокрема, методи аналізу і спостереження використані для дослідження та обґрунтування доцільності розробки та реалізації дієвого організаційно-економічного механізму; методи пізнання використані для аналізу етапів розробки організаційно-економічного механізму. Результати. Виявлено, що питання, які стосуються необхідності формування дієвого організаційно- економічного механізму, який би сприяв підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств, набувають особливої актуальності на сучасному етапі. Встановлено, що у науковій літературі єдиного підходу щодо визначення сутності організаційно- економічного механізму вчені не мають, тому ця проблема своєї актуальності не втратила й на сьогодні потребує дослідження та узагальнення. Встановлено, що функціонування організаційно-економічного механізму управління ефективністю господарської діяльності інтегрованих корпоративних систем проявляється в сукупності економічних важелів та методів. Обґрунтовано, що дедалі більшого значення для формування дієвого та ефективного організаційно- економічного механізму управління ефективністю господарською діяльністю в інтегрованих корпоративних системах в умовах світової фінансової кризи набуває стратегічний аналіз зовнішнього середовища. Зроблено висновок, що формування дієвого організаційно-економічного механізму сприятиме вирішенню однієї з найважливіших проблем сучасного господарювання – підвищення конкурентоспроможності українських підприємств. Наукова новизна. Обґрунтовано доцільність формування дієвого організаційно-економічного механізму, який би сприяв підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств. Практична значущість полягає в тому, що основні положення даного дослідження у формі методичних рекомендацій можуть бути використані підприємствами для розробки та реалізації дієвого організаційно- економічного механізму.