СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ: ЗАРУБІЖНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - Сіренко, Н.М.; Бурковська, А.В.; Лункіна, Т.І. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – проведення аналізу основних аспектів розвитку соціальної відповідальності як в Україні, так і за кордоном. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися наступні методи: діалектичний і абстрактно-логічний (пізнання сутності, особливостей розвитку соціальної відповідальності в Україні і в світі); бібліографічний (вивчення і опрацювання наукових праць, що присвячені розвитку соціальної відповідальності); системного узагальнення, порівняння (оцінка світового та вітчизняного досвіду формування соціальної відповідальності); графічний, аналітичний (аналіз видів соціальної відповідальності). Результати. У статті досліджено становлення та розвиток соціальної відповідальності, враховуючи зарубіжний та вітчизняний досвід. Проаналізовано етапи формування соціальної відповідальності на міжнародному рівні. Наведено основні етапи формування соціальної відповідальності в Україні. З’ясовано, що тільки за рахунок дбайливого та заощадливого ставлення до навколишнього середовища, етичного поводження, активної соціальної політики держави соціальна відповідальність набуде поширення. Наукова новизна полягає у комплексному розгляді питань, пов’язаних із становленням та розвитком соціальної відповідальності, враховуючи вітчизняний та зарубіжний досвід. Практична значущість полягає у розвитку та поширенні соціальної відповідальності в Україні, як одного із основних напрямів підвищення добробуту суспільства. Результати дослідження можуть бути використані у ВНЗ України, при викладанні таких дисциплін, як: «Соціальна відповідальність» та «Корпоративна соціальна відповідальність». Адже сьогодення вимагає від здобувачів вищої освіти, окрім набуття базових знань, вміння соціально спрямовувати свої дії та бачення для зменшення шкідливих наслідків діяльності суспільства.