МІЖНАРОДНИЙ ТУРИЗМ НА ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ - Січка, І.І. (Сталий розвиток економіки, 2023)
Мета – проаналізувати стан та особливості міжнародного туризму на початку ХХІ ст., виявити особливості переміщення туристів у регіонах світу та охарактеризувати перспективи розвитку міжнародного туризму. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в роботі використані такі методи: аналіз, індукція, дедукція, опис, теоретичного узагальнення –для дослідження міжнародного туризму в 2015-2016 рр., з’ясування специфіки та масштабів переміщення туристів по регіонах; табличний – для наочного зображення поданих даних та детальнішого аналізу; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Результати. Виявлено, що на початку ХХІ ст. туризм розвивався під впливом багатьох чинників. Обґрунтовано, що коливання валюти, зниження цін на нафту та підрив глобальної безпеки в певних регіонах мали значний вплив на ринок туризму в 2015-2016 рр. Доведено, що, незважаючи на це, у багатьох туристичних регіонах світу спостерігається збільшення кількості туристів та прибутків від цієї галузі. Встановлено особливості розвитку туризму в Європейському, Американському, Африканському регіонах світу, на Близькому Сході, Азії та Тихоокеанському регіоні. Проаналізовано Індекс конкурентоспроможності подорожей та туризму у країнах світу. Проаналізовано перспективи розвитку туристичної галузі до 2030 року на основі даних Всесвітньої туристичної організації (UNWTO). Наукова новизна. Доведено, що міжнародний туризм буде розвиватися, адже кількість туристів з кожним роком, згідно даних ВТО, збільшується. Дістало подальшого розвитку питання важливості впливу міжнародного туризму на економіку країн світу. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані міжнародними туристичними організаціями для планування туристичної діяльності.