ЕКОЛОГІЗАЦІЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ КРАЇН ЄВРОПИ: ОСНОВНІ ПОКАЗНИКИ - Микитюк, М.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Систематизація основних показників екологічності економічного розвитку країн Європи для вироблення пропозицій щодо вдосконалення цієї сфери в Україні. Методика дослідження. У процесі дослідження застосовані такі методи: абстрактно-логічний та дедуктивний для формування теоретичних узагальнень щодо вивчення зарубіжного досвіду екологізації економічного розвитку країн Європи та обґрунтування пропозицій для суб’єктів вітчизняної економіки; монографічний метод – для аналізу результатів наукових досліджень та узагальнення наукових точок зору з питань обґрунтування складових екологічних вимірів економічного розвитку країн Європи; метод систематизації - при аналізі сучасного стану зарубіжного економічного розвитку країн Європи та при проведенні оцінки екологічних вимірів європейського економічного розвитку; порівняльний аналіз - для зіставлення фактичних даних еколого-економічного та соціального розвитку досліджуваних країн; графічний – для наочного відображення наведених розрахунків щодо визначання ЕРІ та його динаміки. Результати. Обґрунтовано можливість використання показника ЕРІ країнами Європи, які мають можливість ставити та досягати основних цілей екологічної політики щодо покращення стану навколишнього середовища та забезпечення життєздатності екосистем. Встановлено, що показник ЕРІ демонструє діапазон здатності країн щодо досягнення цілей збереження екосистем, які не обов’язково пов’язані лише з економічною діяльністю. Визначено, що за допомогою визначання ЕРІ можна якомога повніше визначити екологічні виміри економічного розвитку країн. Вивчено і проаналізовано досвід країн ЄС, який свідчить, що законодавчі акти, які зобов’язують підприємства дбати про екологічний стан, впроваджувати екологічне виробництво та сплачувати екологічні податки, впливають на зменшення розміру прибутку підприємств, але дають можливість акумулювати інвестиційні ресурси для вирішення нагальних екологічних проблем. Наукова новизна. Запропоновано використання методики розрахунку потенційного обсягу інвестування у економічний розвиток країн Європи. Встановлена необхідність вкладати кожній країні інвестиції в екологічні проекти, виходячи з того що негативний вплив людини на довкілля характеризуються загрозливою тенденцією зростання різноманітних викидів. Обґрунтовано використання ЕРІ для визначання екологічних вимірів економічного розвитку країн. Практична значущість отриманих результатів полягає у можливості використання інвестицій для покращення стану навколишнього середовища, уніфікованості екологізаційного підходу до оцінки діяльності бізнесу. За допомогою контролю значень ЕРІ уряди країн Європи мають можливість ставити та досягати основних цілей екологічної політики, щодо покращення стану навколишнього середовища та забезпечення життєздатності екосистем.