РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК СКЛАДОВА ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Сітковська, А.О. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Провести оцінку та визначити основні тенденцій щодо ресурсного забезпечення аграрних підприємств в аспекті забезпечення їх конкурентних переваг. Методика дослідження. Теоретико-методологічною основою проведеного дослідження є системний підхід до вивчення економічних явищ і процесів формування ресурсного забезпечення сільськогосподарських підприємств. У статті використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, які забезпечили досягнення поставленої мети. У процесі дослідження використовувалися наступні методи: статистико-економічний, монографічний, структурно-функціональний - для визначення стану ресурсного забезпечення сільськогосподарських підприємств та ефективності їх використання. Результати. Виявлено, що в умовах реформування аграрного сектору економіки одним з ключових питань є визначення стану ресурсного забезпечення сільськогосподарських підприємств і впливу цієї складової на конкурентоспроможність виробництва продукції і підприємства в цілому. Визначено, що важливим завданням, яке постає перед сільськогосподарськими підприємствами є оптимальне використання наявного ресурсного потенціалу (сільськогосподарських земель, трудових ресурсів, основних засобів) для підвищення ефективності господарської діяльності. Встановлено, що для підвищення продуктивності праці, розвинутості культури виробництва слід дотримуватись агроекологічних умов виробництва, оптимізувати рівень оплати праці в сільському господарстві, оновлювати техніко-технологічне оснащення виробництва, що сприятиме підвищенню конкурентних переваг підприємства на внутрішніх і зовнішніх ринках. Наукова новизна. Обґрунтовано методологічні та практичні засади ресурсного забезпечення сільськогосподарських підприємств і його роль в досягненні конкурентних переваг підприємства. Практична значущість. Отримані результати дослідження поглиблюють практичні аспекти визначення ресурсного забезпечення сільськогосподарських підприємств та забезпечують можливість підвищити їх конкурентні переваги на внутрішніх і зовнішніх ринках.