АНАЛІЗ СВІТОВОГО ДОСВІДУ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ В БУДІВНИЦТВІ - Трач, Р.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета - аналіз іноземного досвіду запровадження інформаційного моделювання у будівництві (BIM) за участю держави, громадських і суспільних об’єднань, підприємств будівельної галузі та перспективи його застосування в Україні. Методика дослідження. В процесі дослідження використано діалектичний метод пізнання та системний підхід, а також прийоми абстрактно-логічного методу, а саме: аналіз і синтез, аналогія і співставлення - при дослідженні етапів становлення, сучасного стану та перспектив розвитку інформаційного моделювання в будівництві. Результати. Досліджено процес запровадження BIM в державах-членах Європейського Союзу. Докладно проаналізовано передовий досвід Великобританії та встановлено першочергову роль держави в запровадженні та розвитку BIM. Подібно, як і у Великобританії, запровадження BIM в Німеччині активно стимулюється державними органами. Вивчено досвід запровадження BIM у Польщі, де ініціативу на себе взяли громадські та суспільні об’єднання. Обґрунтовано доцільність державної підтримки запровадження BIM, що повинен стати інструментом для підвищення якості будівництва, при одночасному зниженні витрат та термінів. Наукова новизна. Запропоновано використання інформаційного моделювання у будівництві, особливо у галузі державних закупівель. Підтримка українським урядом запровадження BIM при реалізації державних замовлень буде логічним і послідовним кроком у обраному нашою державою європейському напрямі розвитку та допоможе заощадити бюджетні кошти. Практична значущість. Проведений у статті аналіз іноземного досвіду запровадження методів інформаційного моделювання у будівництві може бути використаний будівельними підприємствами, громадськими та суспільними об’єднаннями, органами державного управління, в тому числі і при реалізації державного замовлення.