ЗАСАДИ ЗБАЛАНСОВАНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНО-РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В АГРАРНІЙ ГАЛУЗІ - Сидорук, Б.О. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Науково обґрунтувати основні принципи збалансованого використання земельно-ресурсного потенціалу в галузі сільськогосподарського виробництва. Методика дослідження. В результаті дослідження використані методи наукового пошуку: монографічний, узагальнення, аналізу та синтезу, індукції (переходу від знання окремих фактів до знання загального) та дедукції, формування причинно-наслідкових зв’язків економічних явищ та процесів в аграрному секторі економіки в залежності від системи землекористування, що в комплексі забезпечують в своїй єдності наукове обґрунтування проблеми збалансованого використання земельно-ресурсного потенціалу в аграрній галузі у багатосторонньому діалектичному зв’язку. Результати. Опрацьовано основні теоретичні підходи до трактування дефініцій «збалансований» і «сталий» розвиток в контексті гармонізації використання земельно-ресурсного потенціалу в аграрній галузі. Систематизовано принципи збалансованого землекористування в сільськогосподарському виробництві. Зроблені висновки щодо необхідності оптимізації структури сільськогосподарських угідь та використання земельно- ресурсного потенціалу в аграрній галузі, що сприятиме формуванню ефективного землекористування та покращення якісного стану земельних угідь, які використовуються в сільськогосподарському виробництві. Наукова новизна. Обґрунтовано авторський підхід до процесу формування структурних зв’язків в системі забезпечення збалансованого використання земельно-ресурсного потенціалу в аграрній галузі як на макро-, так і на мікрорівні Практична значущість. Систематизація основних принципів у сфері забезпечення збалансованого використання земельно-ресурсного потенціалу в аграрній галузі дозволить визначити основні пріоритети на шляху формування ефективної системи сільськогосподарського землекористування та покращення якості земельних угідь.