ПРОЦЕС УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Лищенко, О.Г.; Дейнега, О.О. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета – дослідження процесу управління виробничими витратами підприємства з метою удосконалення аналізу, контролю та деталізації класифікації витрат залежно від обсягу виробництва та обґрунтування складу статей та елементів витрат виробництва продукції. Методика дослідження. В процесі дослідження використано методи: індукції та дедукції, теоретичне узагальнення, системний підхід – для з’ясування економічної сутності виробничих витрат, визначення місця виробничих витрат та ефективності управління; табличний і графічний методи – для наочного зображення поданих даних; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій. Методами аналізу та синтезу зроблено висновки щодо доцільності та можливості практичного використання результатів дослідження. Результати. Доведено, що номенклатура статей та елементів витрат для організації їх в обліку в борошномельно-круп’яній галузі має велике значення для визначення та аналізу собівартості, оскільки дозволить впровадити попроцесний та нормативний методи обліку, вести традиційний калькуляційний варіант обліку витрат або облік прямих витрат за системою «директ-костінг» для нарахування та аналізу відповідно повної та неповної (скороченої) виробничої собівартості продукції. Обґрунтовано, що метою діяльності будь-якого суб’єкта господарювання є максимізація прибутку та підвищення ефективності виробництва, проте, якщо не буде ефективного управління витратами, досягнення високих результатів діяльності підприємства буде неможливим. Наукова новизна. Запропоновано до використання класифікацію витрат виробництва залежно від обсягу виробництва та номенклатуру статей та елементів витрат відповідно циклу виробництва продукції. Практична значущість. Основні результати даного дослідження у формі практичних рекомендацій можуть бути використані на підприємстві при організації управлінського обліку витрат з метою їх мінімізації.