ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Очеретько, Л.М.; Красовська, Н.В. (Сталий розвиток економіки, 2017)
Мета. Розробка практичних рекомендацій з організації управлінського обліку на підприємствах малого бізнесу, що дозволить спростити прийняття управлінських рішень, забезпечити систематизацію та узагальнення інформації щодо результативності діяльності, а, отже, уникнути значних навантажень на обліковий персонал малих підприємств. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові методи, зокрема: метод теоретичного узагальнення та порівняння, який став підґрунтям встановлення відмінних рис управлінського обліку на підприємствах малого бізнесу; логічний метод, методи індукції та дедукції, групування та узагальнення виступили основою доведення взаємозв’язку між прийняттям управлінських рішень та їх обліково-інформаційним забезпеченням; абстрактно-логічний метод використано при узагальненні теоретичних положень, встановленні причинно-наслідкових зв’язків і формуванні висновків та пропозицій. Результати. Розроблено практичні рекомендації щодо удосконалення з організації управлінського обліку на підприємствах малого бізнесу, що дозволить спростити прийняття управлінських рішень, забезпечити систематизацію та узагальнення інформації щодо результативності діяльності, а отже, уникнути значних навантажень на обліковий персонал малих підприємств. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні нагальної потреби в запровадженні у практиці суб’єктів малого бізнесу управлінського обліку – фундаменту формування обліково-інформаційного забезпечення прийняття управлінських рішень та розробці практичних рекомендацій щодо послідовності його організації на малих підприємствах. Практична значущість. Основні результати дослідження у формі пропозицій та методичних рекомендацій можуть бути використані суб’єктами господарювання при запровадженні спрощеного управлінського обліку, що дозволить, з однієї сторони, мати належне обліково-інформаційного забезпечення прийняття управлінських рішень, а з іншої – уникнути значних навантажень на обліковий персонал підприємств.